Når mørket eller tågen falder på, er der for mange bilister, der glemmer at tænde for baglygterne. En ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik siger 70 procent af bilisterne for nyligt har mødt en bil med slukkede baglygter.

En bil uden tændt baglygte, er noget, der nemt kan sætte skræk i liver på mange trafikanter. Uden lys i bagenden, kan man nemlig let komme til at overse en forankørende bil. Det kan i værste fald føre til farlige situationer eller ulykker.

Userneeds har for Rådet for Sikker Trafik udført en undersøgelse, der viser at hele syv ud af ti bilister inden for seneste tre måneder har oplevet, at andre bilister kørte med baglygterne slukket, til trods for det var enten mørkt eller tåget. 12 procent har desuden i følge af dette oplevet en kritisk situation.

– Det kan skabe utryghed og i værste fald farlige situationer, når man kommer kørende og pludselig opdager en bil foran sig, der var skjult i snevejret, mørket eller tågen. Det er vigtigt, at man husker at få tændt baglygterne og reagerer, hvis bilister bagved begynder at blinke med lyset. Så er det formentlig fordi ens bil er helt mørkelagt bagpå, siger Jesper Sølund, dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik.

Hos politiet genkender de problemet med bilister, der glemmer at tænde baglygterne, når det er mørkt, eller der er dårlig sigtbarhed fx på grund af tåge eller snevejr.

– Selvom moderne biler i høj grad er automatiserede, skal man altså stadig huske at tjekke, om bilen tænder baglyset af sig selv. Det handler nemlig om sikkerhed, for det er ofte meget sværere for andre bilister at få øje på en bil med slukkede baglygter, og det skaber farlige situationer. Det er vigtigt, at bilisterne husker at tænde baglyset for sikkerhedens skyld, også kan de samtidig spare en bøde på 1.000 kroner, siger Christian Bertelsen, politiassistent og presseansvarlig i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Højt tal i Midt- og Vestjylland

Tallene i undersøgelse viser, at man i Midt- og Vestjylland ikke altid er lige skarp til at huske at tænde for baglygterne. Af de adspurgte i undersøgelsen, hvor de blev spurgt om hvorvidt de inden for seneste tre måneder har oplevet andre bilister, som ikke havde tændt baglygterne i enten mørke eller tåge, ligger Midt- og Vestjylland på et tal så højt som 72 procent, kun slået af Sjælland på 73 procent samt Fyn på 74 procent.

Længst nede ligger Syd- og Sønderjylland på 61 procent.

  • Hovedstaden: 71 %
  • Sjælland: 73 %
  • Syd- og Sønderjylland: 61 %
  • Fyn: 74 %
  • Østjylland: 72 %
  • Midt- Vestjylland: 72 %
  • Nordjylland: 69 %.
  • Hele landet: 70 %

Til trods for de høje tal, fører det dog sjældent til kritiske situationer eller ulykker. Hele 87 procent siger i undersøgelsen nej til, at de i følge slukkede baglygter på en forankørende bilist, har været udsat for en kritisk situation, mens 98 procent siger nej til, at det har ført til en ulykke.

Værksteder kan tænde dine baglygter permanent

Biler solgt i perioden 2011 og frem til midten af 2016, tænder typisk ikke baglygterne automatisk. Dette blev gjort som baggrund for at gøre biler mere energieffektive og spare CO2.

Ikke destomindre anbefaler Rådet for Sikker Trafik, at man får problemet løst permanent ved at besøge sit foretrukne værksted. Et værksted kan sørge for, at ens bils baglygter tænder, så snart motoren startes. På den måde forsvinder risikoen for at glemme det og øger sikkerheden for både en selv og andre medtrafikanter.

(Visited 43 times, 1 visits today)
DEL