Har du styr på reglerne? Sådan må det lange lys bruges

Regler for lang lys på motorvej

Reglerne for det lange lys er måske ikke som du tror. Du har uden tvivl som bilist på motorvejen oplevet at køre om natten med det lange lys på, hvorefter en modkørende dukker frem i horisonten og blænder dit syn. Eller du har oplevet at give det lange lys igen til en modkørende, i håb om at personen toner ned for lyset.

Men hvilke regler gælder egentlig, hvad angår det lange lys om natten og på motorvejen?

Fjernlys kan forhindre ulykker

I en rapport fra Havarikommisionen om vejtrafikulykker, henvist af FDM, kunne op til halvdelen af 27 analyserede trafikulykker være undgået, havde føreren kendt til reglerne og brugt bilens fjernlys.

Jurist i FDM, Dennis Lange, udtaler til FDM:
»Kører man med nærlys, kan man typisk kun se 50-70 meter frem. Det bliver særligt kritisk på motorveje, hvor man med en hastighed på over 100 km/t kun har ganske få sekunder at reagere i. Når mange bilister alligevel kører både 110 og 130 km/t i mørke med nærlys, er det givetvis fordi, trafikken er en dårlig læremester. Man kan i mange år gøre noget, der reelt er farligt, uden at der sker noget, men det er altså ikke det samme som, at det ikke er farligt.«

Reglerne du burde kende

Forneden i denne artikel finder du et galleri, der fortæller hvordan du bør reagere hvis du kommer i en trafiksituation med fjernlys. Du kan også læse om andre nytte regler. Heriblandt hvis man holder i kø, eller når et udrykningskøretøj er i nærheden.

[foogallery id=”322″]

(Visited 252 times, 1 visits today)
DEL