En ny spørgeundersøgelse fra Kantar Gallup viser, at vi i Midt- og Vestjylland bliver udsat for langt mindre stress end københavnerne og nordsjællænderne.

Undersøgelsen, som er lavet for Danmarks største udbyder af sundhedsforsikringer, Mølholm Forsikring, viser den store geografiske forskel mellem jylland og sjælland.

Kigger man på tallene for undersøgelsen viser de, at kun 14% af de adspurgte fra Vestjylland havde brugt deres sundhedsforsikring til hjælp mod stressrelaterede lidelser. Dette er langt lavere i modsætning til København og Nordsjælland, hvor tallene ligger på 25% og 28%.

Vi synes på ingen måde, vi kan kalde stress et storbyfænomen. Men det er tydeligt, at folk der bor i København, bruger deres private sundhedsforsikring mere på dette område. Vores terapeuter og sygeplejersker, der har den første kontakt, oplever at særligt københavnerne er meget bevidste om deres situation og problemer. Kommer man lidt uden for de store byer, er man måske lidt mere tilbageholdende – også selvom mange af de store virksomheder over hele landet er rigtigt gode til at sætte fokus på fx behandling af stress,” siger Per Østergaard, der er administrerende direktør i Mølholm Forsikring.

En folkesygdom

Stress og depression, som efterhånden er en folkesygdom og ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO (World Health Organization, red.), vil blive en af de største sygdomsfaktorer i år 2020, findes især hos kvinder.

Undersøgelsen viser nemlig, at forskellen i procent hos kvinder og mænd er meget voldsom.

Blandt andet viser den, at i aldersgruppen 18-29 år, har 30% af kvinderne fået behandling, hvor faktisk ingen mænd havde fået behandling.

”Vi kan som den største aktør på markedet se, at særligt stress blandt yngre kvinder er noget, der fylder mere og mere i statistikkerne. Et fællestræk er, at mange føler et kæmpe pres i hverdagen, som til sidst gør, at de melder sig syge med stress. De giver udtryk for, at de ikke kan få enderne til at nå sammen, og at det i den sidste ende går ud over deres familieliv,” siger Per Østergaard, der er administrerende direktør hos Mølholm Forsikring.

Læs også: Nyt kursus i Skive skal hjælpe stressramte til et bedre liv

Koster samfundet dyrt

Stress, som er en naturlig reaktion, kan komme til udtryk ved blandt andet søvnproblemer, svigtende hukommelse, irritabilitet og angst.

430.000 danskere, svarende til 10-12%, oplever symptomer på alvorlig stress hver dag, hvilket fører til 1,5 million ekstra fraværsdage i Danmark som koster samfundet 27 mia. kr. årligt.

(Visited 116 times, 1 visits today)
DEL