Flere og flere mennesker er i nød i Danmark. Det kan Kirkens Korshær mærke hver dag hele året, men med ansøgningerne til julehjælp bliver det særligt tydeligt. Flere arbejdssteder melder om fordobling i søgningen.
Størst behov i hovedstaden
Et af de steder, der meget tydeligt kan mærke at behovet for hjælp er stigende, er Kirkens Korshær på Drejervej i København. Her beretter konstitueret leder, Hanne Okwera, om dobbelt op i ansøgningerne om julehjælp. Og ansøgerne er mere pressede end nogensinde.
»Jeg kan ikke huske, at vi tidligere har haft ansøgere, der var så berørte. Der er blevet grædt rigtig meget hos os den seneste tid. Mange af dem, vi hjælper fortæller om sammenbrud efter en eksmand i årevis har chikaneret dem, været voldelige og stalket dem. De er typisk mødre, der ikke kun slås med økonomien. De slås også med helbredet. De er pressede på alle fronter; økonomisk, fysisk, psykisk og socialt,« siger hun.
I Aalborg, hvor antallet af ansøgninger om julehjælp er steget med 50%, fortæller korshærslederen en enslydende historie.
»Ansøgerne er økonomisk trængte, de er psykisk pressede og frustrerede. I de 350 ansøgninger vi har fået, ser vi en større desperation i år end vi tidligere har gjort,« siger Jonas Jakobsen.
De to historier er ikke enlige svaler, fortæller chef for Kirkens Korshær Helle Christiansen.
»Det er desværre et generelt billede fra vores arbejdssteder – og også fra de øvrige organisationer her i landet, der uddeler julehjælp. Mor eller far har ganske enkelt ikke økonomien til at give børnene en helt basal jul, som vi kender den med lidt julemad, en lille gave og familiebesøg. Når man er så presset, som disse mennesker er, så er den mindste afvigelse fra normalen en udfordring. De har i forvejen svært ved at få enderne til at mødes, og julen er et stort pres oveni. Noget så simpelt som, at julen ligger sidst på måneden er en udfordring, siger hun og peger på, at gæld og de lave offentlige ydelser er nogle af de begrundelser, der går igen i de ansøgninger, Kirkens Korshær får.«
»Så må man jo lægge til side over året, ville nogle måske mene. Det er simpelthen umuligt i den nødlidende økonomi, de her mennesker står med. Og hvis de endelig har formået at lægge lidt til side i løbet af året, så bliver de ædt op af andre basale behov som vinterjakker, nye støvler til lillebror eller reparation af et køleskab,« forklarer hun.
Stigning i Skive og Viborg
Men det er ikke kun i de store byer at behovet for julehjælpen stiger. I Viborg og Skive kommune kan man også mærke stigningen.
Formand for Dansk Folkehjælp Viborg – Skive udtaler: »Jeg føler efterhånden man gentager sig selv, når man siger at efterspørgselen på julehjælp stiger og stiger fra år til år, ikke desto mindre er det virkeligheden. I 2016 havde vi en stigning på over 100 % i antal ansøger fra 2015 til 16, og vi kan også mærke, at folk bliver mere og mere pressede fra år til år.«
Har man mulighed for det kan man bidrage til julehjælpen i Viborg og Skive kommune. Man kan blandt andet sende penge via MobilePay og bankoverførsel. Alle donationer går 100% til julehjælpen i de to kommuner.
I Skive Kommune er der også i år placeret indkøbsvogne i flere supermarkeder, hvor man kan købe julemad og lægge i vognen.
Du kan læse mere om hvordan du donerer til julehjælp her.